Tudnivalók a házi komposztálásról

A komposztálás célja a hulladék csökkentése, a hulladék hasznosítása a keletkezés he­lyén, illetve a talaj javítása a keletkező komposzt segítségével.

 

Mi a komposzt?

A komposzt szerves anyagok biológiai úton történő lebomlása során, leve­gő jelenlétében, mikroorganizmusok és egyéb talajlakók közreműködésével létrejövő sö­tétbarna, földszerű, természetes talajjavító anyag.

 

Mit tehetünk a komposztálóba?

A konyhából és a háztartásból: a zöldség- és gyümölcshulladékok, tojáshéj, kávé- és teazacc, hervadt virág, szobanövények elszáradt levelei, virágföld, fahamu (max. 2-3 kg/m3).

A kertből: levágott fű, kerti gyomok (virágzás előtt), falevél, szalma, összeaprított ágak, gallyak, elszáradt (nem beteg) növények, lehullott gyümölcsök, faforgács, fűrészpor.

 

Hogyan töltsük fel a komposztálót?

Az aljára tegyünk valamilyen durvább anyagot, pl. faaprítékot, hogy a levegőzést alulról is biztosítsuk. Erre rétegezzük a konyhából és a kertből kikerülő különböző fajtájú szerves hulladékokat. Zöldebb, nedvesebb, nitrogénben gazdagabb hulladékra fásabb, szárazabb, tehát szénben gazdagabb anyagokat rétegezzünk. Amennyiben szükséges, vízzel nedvesítsük a keveréket.

Elkészült a komposzt és kijuttatható a kertbe, ha majdnem teljesen földszerű állagú és kis­sé zsíros tapintású. Ha azonban többségben vannak a felismerhető szerkezeti elemek, akkor zárjuk vissza, még várnunk kell.

A komposztálás egyszerű módja annak, hogy tápanyagban gazdag humusszal ajándékozzuk meg a növényeinket, csökkentsük a hulladék mennyiségét és végigkövethessük a természet csodálatos körforgását.