Tájékoztató a zöldhulladék gyűjtésről

Számos településen biztosított a zöldjárat, melynek célja a növényi eredetű hulladék elkülönített gyűjtése és szállítása. A gyűjtőjárat előnye, hogy ily módon ez a fajta hulladék nem foglalja el a helyet a kommunális hulladéktól a háztartások hulladékgyűjtő edényeiben, a begyűjtött anyag pedig nem a hulladéklerakót terheli, hanem komposztálásra kerül a Közszolgáltató kökényi komposztáló telepén.

A járat a kertes lakóterületeken közlekedik a szállítási menetrendben feltüntetett szállítási napokon.

Zöldhulladék-járat számára csak ágnyesedék (max. 5 cm átmérőjű és 1 méter hosszú ágak), fűkaszálék és falomb helyezhető ki. Az elszállítás feltétele, hogy az ágak kévébe kötegelve legyenek, melyhez kizárólag lebomló zsineg használható (műanyag és fém drót nem megengedett), a fűkaszálék, valamint a falomb pedig átlátszó műanyag zsákban kerüljön kihelyezésre. A zsákolást úgy szabad csak elvégezni, hogy az kibírja a kézi emelést. A kisebb mennyiségű zöldhulladékot a korábban kiosztott barna színű tárolóedényben kérjük kihelyezni.

Amennyiben a zöldhulladékot ömlesztett állapotban, illetve kézi erővel nem megemelhető súlyban vagy méretben helyezték ki, vagy a növényi hulladékok közé más típusú hulladék is kerül, úgy a Dél-Kom munkatársainak a kihelyezett növényi részeket nem áll módjukban elszállítani!

Az Önkormányzati rendeleteknek megfelelően, valamint a környezet védelme érdekében azzal a kéréssel fordulunk a tisztelt lakossághoz, hogy tájékozódjon a zöldhulladék gyűjtési napokról, és csak ezeken a napokon reggel 6 óráig, vagy az ezt megelőző napokon este tegye ki a zöldhulladékot. Az ennél korábbi kihelyezéskor az elbomló növényi hulladékok nagy tömegben igen erős szagot árasztanak, ami a környék lakói számára kellemetlen lehet.

 

A zöldhulladék leadására a hulladékudvarokban is van lehetőség. A hulladékudvarokba külön térítés nélkül beszállítható zöldhulladék mennyisége éves szinten összesen maximum 800kg

A hulladékudvarokban a faágak csak darabolva és kötegelve adhatók le (max. 5 cm ág átmérőig), elvágható, drótmentes kötegelő anyaggal átkötve, 2 méternél nem hosszabb, kézzel rakodható kötegekben.

Korábban nagyobb bokrok és nagy faágak darabolás nélkül, laza korona szerkezettel kerültek a hulladékudvar konténereibe. A darabolás és a kötegelés a konténerek kapacitásának hatékonyabb kihasználását eredményezi, ami a gazdaságosabb tárolás és szállítás alapfeltétele.

A szabályozás – tekintettel az égetési tilalom miatt emelkedő mennyiségre – a folyamatosan érkező ügyfelek gyors és fennakadás mentes kiszolgálása, a közszolgáltatási rendszer fenntarthatósága, valamint a költségek minimalizálása érdekében született.

A hulladékudvarokra vonatkozó részletes információkat itt találja.